GENEL ŞARTLAR ve KURALLAR

GENEL  KURALLAR

BursaDart Challenge organizasyonuna özel olarak hazırlanmış olan kural ve şartlardır.

 

Diğer kişi, oluşum veya kuruluşların hazırlamış olduğu kural veya yönetmeliklerin bu organizasyon dahilinde yer alma durumu söz konusu değildir.

Oluşan kategorilerde yer alacak her oyuncunun organizasyon dahilinde ki tüm kurallar ve yönetmelikleri koşulsuz kabul ettiği varsayılmaktadır.

 

GENEL KURALLAR ve TAKIM FORMATI

 

Maç tesisatları ve mekandaki dart konumları WDF’in belirlediği uluslararası standartlara uygun olmak zorundadır. Tüm bu tesisatın denetimi BursaDart Challenge tarafından yapılacaktır.

18 yaşını bitirmiş her oyuncu BursaDart Challenge’da yer alacak herhangi bir takıma kayıt olarak katılabilirler.

Takımlar en fazla 8 oyuncudan oluşacaktır.Her oyuncu sadece bir takımda yer alabilecektir.

Takımlar devre arasında transfer yapabileceklerdir. Yapılan transferler sonrası takım oyuncu sayısı sınırını geçmemelidir. Her transfer BursaDart Challenge tarafına bildirilmek mecburiyetindedir. İlk devrenin bitiminden ikinci devrenin başlangıcına kadar olan sürede takımlar en fazla 2 yeni oyuncu alabilirler.

Transfer edilecek oyuncu daha önceden o sezon dahilinde herhangi bir takım tarafından BursaDart Challenge'a kayıt olmaması gerekmektedir. Bir oyuncu aynı sezonda birden fazla takımda yer ALAMAZ.

Her bir oyuncu transfer döneminde sadece tek bir transfer yapabilir.

 

MAÇ FORMATI ve PLAY-OFF

 

sezon çift devreli ve deplasmanlı olarak oynanacaktır.

Her takım rakipleriyle her devre 1 defa olmak üzere normal sezonda toplamda 2 defa karşılaşır. Maçların birer tanesi takımların kaydolduğu mekanda, diğeri de rakip takımın kaydolduğu mekanda yapılır.

Normal sezonu ilk sekiz sırada bitiren takımlar  play-off çeyrek finaline yükselir. 1.-8. ile 2.-7. ile 3.-6. ile 4.-5. ile eşleşerek  bo3 şeklinde maçlarını oynayarak yarı finale yükselme mücadelesi yaparlar.play off maçları sıralamada üst sırada yer alan takımın ev sahipliğiyle başlar. yarı final serisinde:

                               1.-8. galibi ile 4.-5. galibi

                               2.-7. galibi le 3.-6. galibi yarı finalde eşleşir

play-off serilerinde maçlarda eşitlik olması durumunda maç sonunda oynanacak en az 4'er oyuncunun yer alacağı tek legden oluşacak 1001 oyunuyla maçın galibi belirlenecektir.

 

MAÇ FORMATI:

1. oyun bireysel 501 B.O.5 (3 leg alan kazanır) oyun puanı: 1, bireysel puan: 2

2. oyun bireysel 501 B.O.5 (3 leg alan kazanır) oyun puanı: 1, bireysel puan: 2

3. oyun bireysel 501 B.O.5 (3 leg alan kazanır) oyun puanı: 1, bireysel puan: 2

4. oyun bireysel 501 B.O.5 (3 leg alan kazanır) oyun puanı: 1, bireysel puan: 2

5. oyun eşli sayı B.O.3 (2 leg alan kazanır) oyun puanı: 1, bireysel puan: 1

6. oyun eşli sayı B.O.3 (2 leg alan kazanır) oyun puanı: 1, bireysel puan: 1

7. oyun eşli kısa CRT (20,19,18,17,16,15,B) max.300 cezalı B.O.3 (2 leg alan kazanır) oyun puanı: 1, bireysel puan: 1

8. oyun eşli kısa CRT (20,19,18,17,16,15,B) max.300 cezalı B.O.3 (2 leg alan kazanır) oyun puanı: 1, bireysel puan: 1

Ayrıca mvp (en değerli oyuncu) tablosu için her oyuncu;

Attığı her 180 için +1 puan

Attığı her 100-149 arası highout için +1 puan

Attığı her 150-170 arası highout için +2 puan

Attığı her 170 highout için +3 puan ve oyuncunun ok ortalamasının %25’i eklenir.

8 oyun sonunda en az 5 oyunu alan takım maçı kazanır. Takımlar 4'er oyun kazanırlarsa maç berabere biter. Tüm maçların oynanması zorunludur. Tüm maçların oynanması sonucunda kazanan takım 3 puan, berabere kalan takımlar 1’er puan alır.

Bir oyuncu en fazla 1 bireysel ve 2 eşli maça çıkabilir. Bireysel maç oynamama durumunda eşli maça çıkma sayısı 2 ile sabittir.

Bir takım maç esnasında en az 3 oyuncuyla oynayabilir, bu 3 oyuncu 1.,2.,3.,5.,6. ve 7. oyunlarda oynayabilir ancak, 4. oyuncunun olmaması halinde 4. ve 8. oyunlarda hükmen mağlup sayılır.

3 oyuncudan az sayıyla maça çıkan takım hükmen 8-0 mağlup sayılır. Hükmen sonuçlanan maçlarda mvp puan uygulaması YAPILMAMAKTADIR.

 

 

Fikstürde değişiklik ya da maç erteleme koşulları:

Fikstürde değişiklik yapılamaz. Değişiklik yapma hakkı BursaDart Challenge' a aittir.

BursaDart Challenge da ERTELEME KESİNLİKLE SÖZ KONUSU DEĞİLDİR!!!

Takım oyuncu sayıları olarak en az 4 en fazla 8 olan sınırımız hepinizce bilinmekte. Maçlar en az 4 kişi oynanabildiği aşikar bir durum bu sebeple yedek oyuncu bulundurmanız gereken bir şablon uygulamaktayız. Devre fikstürlerimiz sezon öncesinde full yayınlanmaktadır ; Tüm bu sebepler eşliğinde son dakika gelişebilecek acil durumlar (sağlık vb.) haricinde bu sene takımlar challengemızda erteleme yapılmayacaktır.

Maça çıkmayan takım hükmen 8-0 mağlup sayılır. Maçlara 3 kişi çıkma durumu da artık hükmen sınırına dahil edildi. Bu sezonla beraber maçlara komple çıkmama ve 3 oyuncu ile çıkma durumunu sezon içerisinde 3 kere tekrarlayan takımlarımız ligden diskalifiye edilir ve takip eden sezonda da Bursa Dart Challenge organizasyonlarında yer ALAMAZ.

 

Maçların oynanması hakkında:

Maç günü takımlar en geç 20.30'da maça başlayacak şekilde maç mekanında hazır olmalıdırlar.

Takım kaptanları ya da mevcut olmamaları halinde vekil kaptanlar ilk 4 oyunda oynayacak oyuncuları belirlerler.

Oyunlar sırasıyla oynanır ve oyunu olan ancak bir önceki oyun bitiminde mevcut bulunmayan oyuncu hükmen 2-0 mağlup sayılır.

Takım oyunu olarak tek kişinin özel işleri sebebiyle 10-12 kişiyi bekletme hakkı yoktur. Kişisel sebeplerden dolayı maç saatinde hazır bulunmayan oyuncu hükmen mağlup olarak maç kağıdına yazılır. Fikstür her yarı başında komple yayınlanmaktadır. Maç takvimini her oyuncu çok önceden edinebilir. Takımların yeter sayı fazlasında oyuncu alma hakkı vardır. Organizasyonun belirlenen saat ve zamanında oynanması herkese adil ve eşit olmak açısından Bursa-Dart olarak hassas olduğumuz bir konudur (not: acil gelişen önemli konularda kaptanların iletişimi ile sonuçlandırılır).

İlk 4 oyun oynandıktan sonra diğer 4 oyunun oyuncuları belirlenir ve maç tamamlanır. Maç formu imzalanarak mekanın sorumlusuna iletilir.

Oyunlar sırasında oyuncuların atış sırasında rakiplerini, diğer oyuncuları ve mekan içerisindeki müşterileri rahatsız edecek seviyede en ufak argo, küfür vb. hareketler içerisinde bulunmaları kesinlikle YASAKTIR. Bu tarz hareketlerin şikayeti durumunda disiplin uygulamasına gidilecektir.

Oyun sırasında atışı yapacak oyuncu ve board tutan kişi harici herhangi bir oyuncu veya seyirci atış yapan oyuncunun hizasının önünde duramaz. Bu tarz bir durumda oyuncu, board hakemini atışını yapmadan önce uyarmalı ve gerekli önlem board hakemi tarafından alınmalıdır. Düzenleme olmaması durumunda gerekli ortam sağlanana kadar oyuncunun atış yapmama hakkı mevcuttur.

Oyunlar esnasında oyunculara rahat bir ortam sağlamak şarttır. Bu yüzden oyun esnasında rakip oyuncunun dikkatini dağıtacak hareketlerden kaçınılması her iki takımın kaptanınca sağlanır. Herhangi bir itiraz veya düzen konusunda sadece takım kaptanlarının hak talepleri vardır. Oyuncuların ferdi itiraz veya oyun esnasında uyarı yapma, çevreyle tartışma gibi durumlara girmesi kesinlikle yasaktır.

Isınma boardlarının kullanılması o boardları kullanan takım kaptanlarının ortak idaresindedir. Oyuncuların isteğine göre maç esnasında ısınma boardlarının kullanılmamasını talep etme hakları mevcuttur ve böyle bir durumda ısınma boardları hiçbir şekilde kullanılamayacaktır.

Atış sırasında çizgiye basan veya çizgiyi aşan oyuncular için ilk önce oyuncunun kaptanı bazında bildirilerek duruşunun düzeltmesi istenebilir. Sonlandırılmış atış sonrası duruş itirazları geçerli sayılmamaktadır.

Oyuncunun atışı esnasında diğer oyuncu ya da herhangi başka biri atış çizgisinin önünde ya da yanında olmamalıdır, oyuncuya rahat bir atış ortamı sağlanmalıdır.

Atış esnasında tezahürat ya da oyuncunun dikkatini bozmaya yönelik konuşmalar yapılamaz. Atış aralarındaki tezahürat vb. tepkilerin dart bünyesinin en doğal tepkisi olduğu için ana esas atış esnasındaki tezahürat ve dikkat bozucu eylemler yasaktır.

Maçlar esnasında oluşabilecek en ufak şiddet içeren hareketin BursaDart Challenge tarafından kabul edilmesi gibi bir durum söz konusu dahi değildir. Bu tarz hareket içerisine girecek oyunculara en ağır disiplin cezaları uygulanacaktır.

Dart oyununun genel kurallarına uymayan oyuncular uyarıldıktan sonra davranışlarını düzeltmedikleri takdirde ligden diskalifiye edilir.

 

 

Board tutma kuralları

Kaptanlar tarafından her takımdan karşılıklı olarak maçlar için board tutacak oyuncular belirlenecektir. .Bu hususta ki en büyük amaç Dart sporunun her yönüyle her oyuncuya benimsetilmesidir ki board tutmak oyunun genel çerçevesine hakim olmak için genel özelliklerden en önemlisidir.

Board tutan oyuncu KESİNLİKLE tarafsız hakem olması gerekmektedir.

Board tutmakla görevli olan kişiler kesinlikle atışı engellemeyecek şekilde oyuncuların dikkatini en minimum seviyede dağıtmayacak bir pozisyonla(yüzleri skor boarda tam dönük şekilde) skor boardların önünde yerlerini alarak görevlerini yerine getireceklerdir.

Board tutmakla görevleri kişilerin kesinlikle atışlar sırasında konuşma, hareket etme, oyuncu sormadan sayı belirtme, oyuncuların atışları esnasında veya sonrasında kalan sayı yada atılması gereken sayıları belirtmeleri kesinlikle YASAKTIR .Bu tarz hareketler içerisinde board tutan kişilere karşı oyuncuların değişiklik isteme hakları mevcuttur. Yasaklanan hareketler içerisinde tutum gösteren kişiler şikayetleri BursaDart Challenge tarafından incelenerek gereken disiplin uygulaması uygulanacaktır.

 

 

OYUNA BAŞLANGIÇ VE BİTİRİŞ:

Her oyuncu atışlarında 3 adet dart okunu arka arkaya ve her seferinde bir tanesini dart tahtasına atarak gerçekleştirir.

Atış sırasında boarddan düşen, sekerek yere düşen oklar atış olarak geçerli sayılır puanlamaya dahil edilmeyerek tekrarlanmaz.

Dart tahtasına saplanmasına rağmen oyuncu okunu tahtadan alana kadar düşen atışlarda geçersiz sayılmaktadır.

 

 

-501-EŞLİ 701-

Maçlar Bull a yani merkeze yapılacak atışlarla başlar. Sonraki oyunlar bull atışının netice sırasına göre sırayla devam eder. Oyuncuların ikisinin de bull veya double bull atması durumunda başlangıç atışı sıra değiştirilerek tekrar edilir. Merkeze en yakın atan oyuncu başlangıç hakkını elde eder. Başlangıç atışlarında yere ok düşmesi durumunda atış tekrarlanır. Triple hattının gerisine atılan başlangıç atışları geçersiz sayılır ve atış tekrarlanır.

501 ve 701 oyunun da her leg double bölgesine isabet ettirilen atış ile son bulur. Oyuncuların legleri bitirebilmesi için atışları sonrası kalmış olacağı sayının yarısına denk gelecek sayının double kısmını isabet ettirmesi gerekmektedir.

Oyun bitmesi esnasında oyuncu kaldığı sayının fazlasını atarsa, double atmadan direk kaldığı sayıyı atarsa, atışları sonrası kalan sayısı '1' olursa oyuncu BUST olmuş olur ve skorunda düşme olmaz. Bir sonraki atış turunda son kaldığı sayıdan devam eder. Son kalmış olduğu sayının double kısmına ilk isabet ettiren oyuncu galip sayılır.

 

 

-EŞLİ KISA CRİCKET-

Maçlar Bull' a yani merkeze yapılacak atışlarla başlar. Sonraki oyunlar bull atışının netice sırasına göre sırayla devam eder.

Oyuncuların ikisinin de bull veya double bull atması durumunda başlangıç atışı sıra değiştirilerek tekrar edilir. Merkeze en yakın atan oyuncu başlangıç hakkını elde eder. Başlangıç atışlarında yere ok düşmesi durumunda atış tekrarlanır.

Triple hattının gerisine atılan başlangıç atışları geçersiz sayılır ve atış tekrarlanır.

 

 

-KISA CRİCKET-

20-19-18-17-16-15 ve bull bölgeleri oyuna dahil olan alanlardır. Bu alanları 3 defa isabet ettirerek kapatabilirler. Triple atışlar 3 katına double atışlarda atılan sayının iki katına denk değer kabul edilir.

Rakibinden önce yukarda ki sayılardan birinin kapatan takım kapattığı sayıya ok isabet ettirerek rakibine ceza puanı yazabilir. Ceza puanların da da triple atılan sayının 3 katına double atışlar atılan sayının 2 katına eşittir. Bull un ceza puanı 25 ken bull-eye ceza puanı da 50 sayıdır.

Kısa cricket oyununda takımlar birbirlerine yazabileceği maksimum ceza puanı 300 dür. 300 üstü cezalarda ceza eşitliği için net rakam aranmaz.(örn:301 ceza ile 330 ceza puanı eşit kabul edilir)

Oyunlarda ceza puanı rakibinden yüksek veya eşit olarak tüm alanları kapatan takım kazanmış sayılır. Ceza eşitliğinde alanlarını ilk kapatan takım kazanmış sayılır.

 

 

DİSİPLİN TALİMATNAMESİ

 

Takım listesinde olmayan oyuncu oynatma

Bir takım sezon başında bildirdiği takım listesi dışında bir oyuncu ile maça çıkarsa o oyuncunun oynadığı tüm oyunlar hükmen mağlup sayılır. Bu hareketin 2. tekrarlanması durumunda o takım o maçı hükmen kaybetmiş kabul edilir. Bu eylemi 3. kez tekrarlanması durumunda takım ihraç edilir.

 

 

Maç kağıtların da usulsüzlük

Maç kağıtlarında skorlarda vb. durumlarda yapılan usulsüzlükler de, usulsüzlüğe konu olan bütün oyunlar rakip takım lehine hükmen kabul edilir. Bu eylem tekrarlanırsa yapan takımın kaptanı Bursa-Dart Challenge’dan ihraç edilir ve Bursa-Dart tarafından karar verilecek disiplin cezaları uygulanır.

 

 

Hakaret ve şiddet

Hayatın hiçbir evresinde kabul etmediğimiz hakaret ve şiddet eylemlerinin Bursa-Dart olarak düzenlenen tüm organizasyonlar da yeri YOKTUR. Bursa-Dart' ın bu tarz eylemlere karşı hiçbir tolerans göstermesi söz konusu değildir. Takım kaptanları, mekan sorumluları , oyuncular ve gerekirse eyleme şahit olan kişilerle yapılacak görüşmeler sonrası yaptırım uygulanacaktır. (Yaptırımlar: Uyarı, ihraç, süresiz ihraç)

 

 

Maçlara çıkmama

Fikstürde yer alan müsabakalara hiç erteleme talebi olmadan çıkmamak o maçın hükmen rakip takım lehine tescil edilmesine neden olur. Ayrıca sezon içerisin de maçlara 3 kez 3 oyuncu ile çıkmak da bu maçlarda 4. ve 8. oyunun rakip takım tarafına tescil olmasına neden olur. Bu eylemlerin  aynı sezon içinde 3 kez tekrarlanması Bursa-Dart bünyesinden ihraçla sonuçlanır.

Hakkında ihraç kararı alınmış olan takım, kaptan ve oyuncular ceza aldıkların sezonu takip eden bir sonraki sezon da Bursa-Dart tarafından düzenlenen hiçbir organizasyon içerisinde yer ALAMAZLAR.

 

 

 

BursaDart Challenge bu yönetmelikte değişiklik yapma hakkını saklı tutar. Ancak BursaDart Challenge bu yönetmelikte yaptığı her değişikliği gerek web sitesi gerek e-mail yoluyla tüm katılımcılara bildirilecektir.